اولین مدرسهٔ دوره دوم انرژی اتمی، سال ۱۳۶۹ در تهران تأسیس شد. این مدرسه با الگو گرفتن از ساختار مدرسهٔ رشد پسران (در منطقهٔ ۱۶ تهران) آغاز به کار کرد و به مرور تبدیل به الگوی تقریباً همهٔ مدرسههای غیرانتفاعی کشور شد. امروز، مدارس دوره دوم انرژی اتمی در هفت شهر و در واحدهای دختران و پسران اقدام به ثبتِنام دانشآموزانی میکنند که در آزمون ورودی این مدارس پذیرفته شوند.
مجموعه مدارس انرژی اتمی، سال ۱۳۶۹ در مقطع دبیرستان (متوسطهٔ دوره دومِ امروزی) راهاندازی شدند. در آن سال به درخواست سازمان انرژی اتمی ایران، گروهی تحت رهبری سعد حجاریان دبیرستان پسران انرژی اتمی را در محلهٔ امیرآباد تهران تأسیس کردند. از همان ابتدا معلمهایی که برای تدریس در این مدرسه انتخاب شدند، از بین بهترین معلمهای شهر گزینش شدند. دانشآموزانِ این مدرسه خیلی زود در عرصههای مختلف خودی نشان دادند، به ویژه در زمینهٔ مسابقات علمی (مثل کنکور و المپیاد و رباتیک) این مدرسه به یکی از مدارس شاخص ایران (به تعبیری مهمترین مدرسهٔ غیردولتی در ایران) تبدیل شد. امروز در کنار واحدهای تراز اول مدارس سمپاد، مدارس انرژی اتمی جزو محبوبترین مدارسِ دانشآموزان و اولیا در شهرهای مختلف به حساب میآیند. باشگاه المپیاد انرژی اتمی در کنار باشگاهِ مدارسِ حلی۱ و فرزانگانِ۱ تهران، پرافتخارترین مجموعهٔ المپیادی در کشور (بهویژه المپیاد شیمی و المپیاد نجوم) است. در سه دههٔ گذشته، رتبههای درخشان در کنکور نیز از دستاوردهای دانشآموزان این مدرسه بوده است. بعد از تأسیس موسسهٔ آموزشی و فرهنگی غیرانتفاعی صنعت هستهای کشور در سال ۱۳۹۳ زیر نظر سازمان انرژی اتمی (ابتدا با مدیریت آقای شهبازی و بعد آقای ملازاده)، شعب مدارس انرژی اتمی نیز گسترش یافتند. متوسطهٔ دوره اول پسران در تهران نخستین مدرسهای بود که در این سال راهاندازی شد؛ اما به مرور متوسطهٔ دوره دوم و اول دخترانِ تهران و بعد مجمتع آموزشی در قزوین تأسیس شدند. امروز مدارس انرژی اتمی در هفت شهرِ کشور و در همهٔ مقاطع تحصیلی برای دختران و پسران خدمات آموزشی ارائه میکنند. در جدول زیر لیست مدارس انرژیاتمی شهرهای مختلف آمده است.
تهران ابتدایی پسران تهران دوره اول متوسطه پسران
تهران دوره دوم متوسطه پسران تهران دوره اول متوسطه دختران
تهران دوره دوم متوسطه دختران مشهد دوره اول و دوم متوسطه پسران
قزوین دوره اول و دوم متوسطه پسران بوشهر مجتمع آموزشی و فرهنگی انرژی اتمی
اصفهان ابتدایی پسران و دختران کاشان مجتمع آموزشی و فرهنگی انرژی اتمی
کرج ابتدایی پسران
مدارس انرژی اتمی در شهرهای مختلف ممکن است شرایط مختلفی مانند معدل و محل سکونتِ داوطلبان را مورد بررسی قرار دهند اما به طور کلی آزمونِ ورودی در مقاطع مختلف معیار اصلیِ ثبتِنام در این مدارس است. برای پایهٔ دهم نیز آزمون ورودی در همهٔ شهرها برگزار میشود و بر اساس نتایج آن، دانشآموزان رتبهبندی میشوند و در اولویت ثبتِنام قرار میگیرند. محتوای اصلیِ این سنجش، برای داوطلبان رشتهٔ ریاضی-فیزیک، درسهای ریاضیات و فیزیک و برای داوطلبان رشتهٔ تجربی، درسهای ریاضیات، فیزیک، شیمی و زیستشناسی است. در برخی سالها مدارس دوره دوم انرژیاتمی در رشتهٔ علوم انسانی نیز دانشآموزان را ثبتنام میکردند و برای ورود آنها به مدرسه از داوطلبان امتحانی در زمینههای مرتبط میگرفتند، اما سالهاست که این مدارس رشتهٔ انسانی را از لیست رشتههای ثبتنامی خود حذف کردهاند و درنتیجه آزمون ورودی هم برای آن برگزار نمیکنند. سال ۱۴۰۱ کمیتهای در موسسهٔ فرهنگی و آموزشی صنعت هستهای کشور تشکیل شد تا نظامی یکپارچه برای این آزمونها ایجاد کند که باعث شد در سال ۱۴۰۲ آزمونهای ورودی شهرهای مختلف در واحدهای پسران و دختران مدارس انرژی اتمی در تمام مقاطع تحصیلی، به شکل هماهنگ برگزار شوند. هماکنون از طریق مراجعه به سامانهٔ پیشثبتِنامِ استعدادسنجیِ مجموعه مدارسِ انرژیاتمی میتوانید برای شرکت در این آزمون اقدام کنید. مرحلهٔ اول آزمون ورودیِ نهم به دهم در ۲۴ خردادماه و مرحلهٔ دوم آزمونورودی مدارس انرژیاتمی برای دورهٔ دوم احتمالاً یک هفته بعد از آن برگزار خواهد شد. آزمون مرحلهدوم مخصوص پذیرفتهشدگان در مرحلهٔ اول است.
با توجه محبوبیتِ مدارس انرژی اتمی در شهرهای مختلف، هر سال تعداد زیادی از داوطلبانِ شرکت در آزمون ورودی این مدرسهها به دنبال منابعی می گردند که بتوانند خودشان را برای این آزمون آماده کنند. اما مجموعهٔ انرژی اتمی به طور کلی منابع منظمی برای آمادگی برای آزمون ورودی منتشر نمیکند؛ در واقع در سالهای مختلف منابع متنوعی منتشر میشوند که درنهایت پاسخگوی نیاز دانشآموزان داوطلب آزمون ورودی انرژیاتمی نیستند. همچنین سؤالات آزمونهای ورودی انرژی اتمی معمولاً منتشر نمیشوند و همین موضوع به سردرگمی بیشترِ اولیا و دانشآموزان انجامیده است.
انستیتو ریاضیات سیستان برای اولین بار اقدام به برگزاریِ آزمونهای آزمایشی (شبیهساز) آزمون ورودی مدارس دوره دوم انرژی اتمی کرده است. این آزمونهای شبیهساز را معلمان مدرسه انرژیاتمی و طراحان آزمون ورودی این مدرسه آماده میکنند و شرکتکنندگان در این شبیهساز همگی داوطلبان شرکت در آزمون ورودی مدرسه هستند. درنتیجه با شرکت در این آزمونهای شبیهساز (یا اصطلاحاً آزمون آزمایشی یا پیش آزمون) علاوه بر اینکه با نمونه سؤالات آزمون ورودی انرژی اتمی آشنا میشوید، وضعیت خودتان را در میان سایر داوطلبان ورود به پایهٔ دهم مدرسه انرژی اتمی میسنجید. اگر جزو دانشآموزانی هستید که با حضور در کلاس بهتر یاد میگیرید، میتوانید در کلاسهای آمادگی آزمون انستیتو شرکت کنید. کافی است با ما تماس بگیرید تا در کلاسی شرکت کنید که معلمهای آن، معلمهای پایه نهم مدارس انرژیاتمیاند. اهمیت این موضوع در این است که بیشترین میزان قبولی در مدارس انرژیاتمی دوره دوم، با اختلاف خیلی زیاد، متعلق به دانشآموزان دوره اول خود مجموعهٔ انرژی اتمی است که در کلاسهای معلمهایی آموزش دیدهاند که با انستیتو سیستان همکاری میکنند.
با عضویت در هفتهنامهٔ ایمیلیِ "دانشآموزِ سیستان" میتوانید از دنیای بیپایانِ پرسشهای ریاضی، تاریخچهها، نمونه سؤالاتِ مسابقاتِ دانشآموزی، زندگینامهها، اخبار آموزشی و دهها موضوعِ ریاضیِ دیگر لذت ببرید.